Weet jij wat er speelt binnen jouw regio of gemeente?

Geplaatst op door in de categorie Data

Weet jij wat er speelt binnen jouw regio of gemeente?

Wil je als gemeente weten wat er speelt binnen het sociaal domein in  jouw regio of gemeente dan móet je deze blog lezen.

Achtergrond

Sinds onze oprichting volgen wij  de ontwikkelingen in het sociaal domein en maken deze inzichtelijk. Daarom hebben wij de Lorenz scan ontwikkeld. De Lorenz scan is een (data)model dat is opgebouwd uit relevante indicatoren op populatie niveau. Hiervoor hebben we een set van gestructureerde, gevalideerde en geschaalde data op een logische wijze samengebracht. Dit presenteren we in een online omgeving.

Wat doen we met de scan

We kijken met de scan naar de gehele populatie in een regio, gemeente en of wijk. We kijken niet alleen naar de zorgbehoefte maar ook naar de veerkracht van een populatie. We structureren en ontsluiten de data op 3 manieren. We schalen de data zo dat het mogelijk is om vergelijkingen uit te voeren tussen de verschillende partijen. We zorgen ervoor dat de data in de context van de omgeving wordt geplaatst voor een juiste vergelijking. Binnen de vergelijkingen die we maken kijken we naar de significante afwijkingen op basis van standaarddeviatie berekeningen op de geschaalde data.  

Wat is mogelijk in jouw gemeente of regio

Met de Lorenz scan hebben we een gespreksinstrument gecreëerd waarmee we samen met onze klanten de data kunnen duiden. Zie deze data als een waarderend gespreksinstrument, waarmee we samen een waarde aan deze data geven. Hiermee geven we bijvoorbeeld de politiek een instrument om een juiste keuze te maken in het verdelen van middelen, mensen en geld. Samen zorgen we ervoor dat het overschot of de schaarste op de juiste plaats terecht komt.

Wat doen we nog meer

Daarnaast  hebben we de mogelijkheid om naast een set van standaard indicatoren klant specifieke data te ontsluiten en met elkaar te combineren. Hoe ziet dat eruit als je denkt aan de declaratiedata van de Wmo, jeugd en participatie -wet? Deze data schalen we op dezelfde wijze als de overige indicatoren. En op verzoek kunnen we ook andere klant specifieke data opnemen  én ontsluiten in de Lorenz scan.

Door in te zoomen hebben we met de Lorenz scan de mogelijkheid om een verdieping aan te brengen op een thema én om meer specifieke indicatoren te tonen voor dit thema. Denk hierbij dan aan belangrijke maatschappelijke thema’s die momenteel spelen, zoals ouderenzorg, jeugdzorg en onderwijs. Natuurlijk denk je dan ook aan de bijbehorende tekorten en bezuinigingen.

En natuurlijk bieden we met onze opleidingen ook de mogelijkheid om met behulp van een training jou een gedegen ondergrond te geven om zelf aan de slag te gaan met de data en de interpretatie van de data.

Wil je meer weten neem dan contact met ons op!  En volg ons via onze  social  media kanalen.

Om te starten kun je aansluiten bij ons webinar op donderdag 29 april om 14.00 uur. We geven dan een demoscan in het thema ‘jeugd’. Ben jij er ook bij? Je kunt je nog hier nog inschrijven.

Deze blog is geschreven door Jan Willem van Woerkom, senior Business analist.

Tags

Terug naar het overzicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.